Repertoire

1993 De burgermansbruiloft

De Burgermansbruiloft van Brecht
Een prachtig dubbelspel van onderhuidse onvrede en harteloosheid

Door 'Toneelgroep Hemmen' in dorpshuis De Oude School te Hemmen. Regie: Hetty van de Klift, gespeeld op 18 maart 1993. Nog te zien op 19 en 20 maart aanstaande.

Ongeïnteresseerdheid, huichelachtigheid en harteloosheid kenmerken de binnenkant van nogal wat gelukte menselijke betrekkingen. Neem nou sociaal verplichte nummers als recepties, bruiloften en partijen. Mensen lopen te hoop tegen elkaars buitenkant, waarbij men zich vanachter een soort gipsen masker verlustigt in het onbenul en de hufterigheid van de ander.
Een rituele dans rond het eigen superioriteitsgevoel en de gehate ander. Volgens Brecht is de Bruiloft van de Burgerman de metafoor voor de menselijke samenleving in het algemeen, waar glimlach, gezelligheid en wij-gevoel zo vaak staan voor cynisme, vale truttigheid en repressie. En zo was het ook in Hemmen. Een heuse bruiloft. Aan de deur werd iedereen verwelkomd door ceremoniemeester Henny van Zadelhof. Onder luid applaus verscheen de bruiloftstoet met Maria (Heleen Achterberg) en Jacob (Jaap van den Top) als het gelukkige bruidspaar. Omdat het huwelijk van Maria en Jacob toevallig viel op de dag dat het Hemmens Toneel op de kop af tien jaar bestond, was de receptie voor het diner dubbel feestelijk.

Huichelachtig
En toen werd het publiek verzocht om mee te gaan naar de eetzaal waar het zich een aap kon lachen met de wijze waarop de bruiloftsgasten de geserveerde spijzen en elkaar verslonden. Er volgde een prachtig dubbelspel van onderhuidse onvrede, huichelachtigheid en harteloosheid. Mensen scholden elkaar met een engelenblik voor rot. Dat de bruid al vijf maanden zwanger was, werd heel geniepig onder de aandacht gebracht van de feestgangers. Het meubilair bleek tot vermaak van de gasten en tot schande van het bruidspaar van nul en gener waarde. Aan het eind van het stuk is er een puinhoop van gebroken glas en kapotte stoelen. En op die vaalt drinken bruid en bruidegom, door iedereen verlaten, zich een stuk in de kraag: de prélude voor de komende huwelijksnacht.

Waardering
Een door Hetty van de Klift intelligent en doorzichtig geënsceneerd stuk met goed gesneden rollen van Heleen Achterberg en Jaap van den Top. Van Ellen Achterberg en Annet Schaafsma als twee vermakelijke potten en van Coby Kwadijk als de moeder van de bruid. Bijzondere waardering verdient Toos Kersten met haar kostuum creaties. De felicitaties van burgemeester Van Vliet aan het eind van de avond waren in meer dan een opzicht terecht.

© De Gelderlander. Door Chris Tielemans, maart 1993.